Berg uw gegevens veilig op: in een kluis!

Berg uw gegevens veilig op: in een kluis!

Gevoelige (persoons)-gegevens, uw harde schijf met back-up en de juwelen van oma… Het geeft een fijn gevoel als u dit allemaal veilig op kunt bergen. Een kluis dan wellicht een optie. Zeker met het oog op de AVG. Waar let u op bij de aanschaf?


Bedenk wat u zoal in de kluis wilt opslaan. Voor digitale opslagmedia bestaan bijvoorbeeld speciale kluizen. Bovendien wilt u dat de kluis niet te klein is, of veel te groot. Ook het type slot is van belang. Een veel voorkomend slot is het dubbelbaard sleutelslot. Nadeel: als u de sleutels kwijt bent, heeft u een groot probleem. Een elektronisch slot werkt met een pincode. Als u die vergeet, is er altijd nog een mastercode. Een mechanisch draaislot is prijzig en de bediening komt heel precies. Tip. Voor algemeen privégebruik en voor een klein kantoor kan vaak een kluis volstaan van ca. 20 liter met een dubbelbaardslot.

Een inbraakwerende kluis kiezen

100% veilige kluizen bestaan er niet. Dat zagen we onlangs wel bij de Rabobank in Oudenbosch. Elke kluis is te kraken, de vraag is alleen hoe snel en hoe makkelijk. Om u meer zekerheid te geven bestaan er Europees en ECB.S gecertificeerde kluizen. Hoe hoger de score, hoe hoger de weerstandsklasse. Tip. Voor algemeen privégebruik en voor een klein kantoor volstaat vaak een kluis met een prestatienorm van EN 14450 S1 en S2.

Let op. Kies een kluis die met deugdelijk materiaal aan de grond en/of aan de muur bevestigd kan worden. Vaak bieden inbraakwerende kluizen ook bescherming tegen brand.

Een brandwerende kluis kiezen

Papier ontbrandt bij 177 graden. Digitale en magnetische datadragers raken al beschadigd bij 52 graden. De brandwerendheid is het aantal minuten dat de kluis in een vuurhaard kan staan voordat de kritische temperatuur is bereikt. Duurdere en zwaardere kluizen ondergaan ook nog een valtest en vaak wordt ook de afkoelperiode gemeten. Tip. Is brandwerendheid een belangrijke factor voor u? Kies dan een kluis die getest is door een gerenommeerd testinstiuut zoals UL en VDMA. De normering NT Fire 017 zegt bijv. dat papier en datadragers gedurende 1 tot 2 uur zijn beschermd in een brandhaard van 927 graden. Er is geen valtest gedaan en de afkoelperiode is niet gemeten.

Dus hoe nu te kiezen?

Bepaal eerst waarvoor u de kluis gaat gebruiken en kies een formaat en een type slot dat voldoet aan u eisen. Tip. Om de juiste certificering te kiezen heeft de Vereniging Geld- en Waardeberging informatiekaarten (VGW) ontwikkeld.

Wat zeggen de verzekeraars?

Uiteraard begint dat met wat u met uw verzekeraar heeft afgesproken. Check uw polis dus nog eens hoe u tegen inbraak en brand verzekert bent voor contant geld en kostbaarheden. De verzekeraars hanteren een zogenaamde indicatie waardeberging. Elke kluisnormering kent een dekkingsadvies, bijv.:

Norm Contant geld Kostbaarheden
EN 14450 S1 € 2.500 € 5.000
EN 14450 S2 € 5.000 € 9.000

Let op. Dit betekent niet dat de verzekeraar zomaar over de brug komt. U moet kunnen aantonen wat u in de kluis had en dat is nog niet zo makkelijk.

Een aantal voorbeelden

Wij gingen op zoek naar een inbraakwerende kluis EN 14450 S2 van ca. 20 liter met dubbelbaardslot en vonden o.a. de volgende merken en typen:

Merk Type Inhoud ECB.S Brandnormering Verankering Prijs incl. btw
Lips HomeSafe 20KL 21 ltr Ja LFS30P 2x bodem € 339
Phoenix Fortress SS1182L 24 ltr Ja Geen 2x bodem € 295
Salvus Palermo 1 19 ltr Ja LFS30P 2x bodem € 327
Salvus Monza 1 24 ltr Ja Geen 2x bodem – 1x achterwand € 242
Salvus Monza 2 40 ltr Ja Geen 2x bodem – 1x achterwand € 323
De Raat PT1kluis 27 ltr Nee* Geen 2x bodem en/of achterwand € 205
De Raat PT2kluis 39 ltr Nee* Geen 2x bodem en/of achterwand € 249
De Raat Eurolite S2-40K 28 ltr Nee** Geen 2x bodem en/of achterwand € 279

*) Deze kluizen zijn niet getest door een ECB.S testinstituut, maar door een Tsjechisch instituut waardoor de normering EN 14550 S2 minder betrouwbaar wordt.

*) Deze kluis is getest door het Duitse VdS.


Kies een brand- en/of inbraakgecertificeerde kluis die past bij uw eisen en wensen. Check bij uw verzekeraar hoe u verzekert bent en welke eisen zij stellen. Gebruik de VGW-informatiekaarten om het certificaat te kiezen dat bij u past.

Related posts