Maak de tekst op uw website aantrekkelijk

Maak de tekst op uw website aantrekkelijk

Uit onze eigen ervaring weten wij hoe belangrijk een goede webtekst is. Lezers haken immers snel af als een webtekst te moeilijk, te lang of niet duidelijk is. Wij delen graag met u hoe wij dat doen.

Schrijf vanuit de klant

Veel webteksten zijn geschreven vanuit de ondernemer of vanuit het bedrijf. Maar dat is niet waar klanten naar op zoek zijn. Zij willen weten of zij bij u aan het juiste adres zijn voor de oplossing van hun probleem of voor het product waarnaar zij op zoek zijn.

Maak uw teksten overzichtelijk

Het is belangrijk dat uw klant in een oogopslag kan zien of hij bij u kan vinden wat hij zoekt. Klanten scannen daarbij over uw pagina. Zorg daarom dat uw teksten zo zijn ingedeeld dat de klant direct kan zien waar de tekst over gaat. Makkelijk gezegd, maar hoe doet u dat? Wij geven u enkele handvatten.

  1. Houd het kort. Beperk de tekst die u op een pagina zet. Zo voorkomt u dat de lezer moet scrollen (en daar heeft hij een hekel aan). Heeft u meer tekst? Verdeel die dan over meerdere pagina’s.
  2. Maak korte zinnen. Houd de zinnen en de alinea’s kort. Gebruik niet meer dan 3 of 4 zinnen per alinea.
  3. Werk met witregels. Door met witregels te werken houd u uw tekst overzichtelijk.
  4. Gebruik tussenkoppen of bullets. Door tussenkopjes of een opsomming te gebruiken kan de lezer snel zien of de pagina de informatie bevat die hij zoekt.
  5. Gebruik geen jargon. Door het gebruik van vakjargon wordt de tekst moeilijker te begrijpen en zal de lezer sneller afhaken. Laat uw tekst eventueel checken door een ‘leek’ checken. Meer weten? Bekijk ook onze tekst over informeel taalgebruik. (hier eventueel linken).
  6. Voorkom fouten. Zorg dat uw tekst foutloos is. Als uw tekst schrijf- of spelfouten bevat zal de lezer u minder serieus nemen. Laat uw tekst eventueel controleren als u niet zo’n goede speller bent.
  7. Wees actueel. Niets is zo vervelend als achterhaalde teksten op uw website. Ga dus regelmatig door uw website heen en verwijder achterhaalde teksten óf maak ze aktueel.
  8. Zorg dat de teksten leesbaar zijn. Het juiste lettertype maken uw teksten beter leesbaar. Onderzoek wijst uit dat bijvoorbeeld Arial en Verdana goed leesbaar zijn.
  9. Test de tekst. Laat de tekst eens door een ander lezen en vraag hem of haar kritisch te zijn. Kies daarvoor liefst iemand uit uw doelgroep.

De negen tips uit dit artikel helpen u om een aantrekkelijke webtekst te maken. Een tekst die de lezer snel laat vinden, waarnaar hij of zij op zoek is.

Related posts