Met een gerust hart foto’s downloaden en gebruiken
U wilt een artikel of een blog op uw website plaatsen en voorzien van een foto, want een beeld zegt tenslotte meer dan 1.000 woorden … Kan dat zomaar? Hoe pakt u dat verstandig en slim aan?
Wat is belangrijk?
Als u zelf een foto maakt. Lekker makkelijk en goedkoop … U maakt zelf een foto en bent daar dus zelf de eigenaar van en hoeft niemand om toestemming te vragen om die foto te mogen gebruiken. Heeft u een of meerdere personen gefotografeerd, bijv. klanten in uw winkel of iemand die uw product gebruikt, vraag dan om toestemming om de foto op uw website te mogen gebruiken. Dan weet u zeker dat dit niet tot problemen leidt.Als u een fotograaf inschakelt. U geeft een fotograaf de opdracht een foto te maken en uiteraard betaalt u daarvoor. U bent dan nog niet maker, en ook niet de eigenaar. U mag de foto dan wel gebruiken, maar waarvoor eigenlijk? Dat hangt af van wat u met de fotograaf afspreekt. Spreek dus van tevoren goed af voor welke doeleinden u de foto mag gebruiken: website, folders, brochures, posters, enz.
Als u een foto van internet haalt. Internet is een enorme bron van fotomateriaal. Het is heel handig om daar een foto te vinden, te downloaden en te gebruiken. Maar dat is wel opletten geblazen.
U zult niet de eerste zijn …
… die problemen krijgt omdat u, weliswaar te goeder trouw, een foto heeft gebruikt terwijl u geen toestemming daarvoor had. Bekend, beter gezegd berucht, zijn de advocatenbrieven die menig ondernemer heeft gekregen van Getty Images, een online foto-databank. Dat leidde vaak tot een financiële schikking en sowieso tot een hoop gedoe. En daar zit u toch niet op te wachten, wel?
Veilig en goedkope foto’s van internet
Standaardlicentie ‘Creative Commons’. Toch kunt u goed, goedkoop (vaak gratis) en betrouwbaar van internetfoto’s gebruiken maken. Ook commercieel. Daarvoor zijn bepaalde licenties bedacht. Zo’n heel veel gebruikte ‘publieke standaardlicentie’ is Creative Commons (CC). Die licentie houdt in dat u de foto mag gebruiken als u zich aan de voorwaarden houdt. Bij iedere CC-foto op internet staan afkortingen die naar die voorwaarden verwijzen:- Naamsvermelding (BY). Bij iedere foto die u op uw website gebruikt, moet u de naam van de maker vermelden.
- Niet commercieel (NC). U mag deze foto niet voor commerciële doeleinden gebrui-ken. Dus gebruiken voor uw onderneming is niet toegestaan.
- GeenAfgeleideWerken (ND). U mag de foto niet bewerken en dan gebruiken.
- GelijkDelen (SA). Nu mag u de foto wel bewerken en gebruiken, mits u dat onder dezelfde licentie doet als die geldt voor de originele foto.