Een commercieel slimme én juridisch veilige bedrijfsnaam

Een commercieel slimme én juridisch veilige bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam kiezen lijkt snel gedaan, maar let op: het kan zowel juridische als commerciële gevolgen hebben. Hoe kiest u een commercieel slimme én juridisch veilige bedrijfsnaam? En wat dan te doen met de domeinnaam voor uw site?

De regels voor uw bedrijfsnaam

Doe u niet anders voor. Een van de belangrijkste regels is, dat u zich niet anders voor mag doen dan wie (of wat) u bent. Kiest u als bedrijfsnaam voor Jan Jans Verhuizingen, dan moet u ook Jan Jans zijn en een verhuisbedrijf hebben. Heeft u een bloemenkraam, dan mag u zich geen International Flower Export noemen. U verkoopt immers alleen op de markt. Hetzelfde geldt voor het predicaat ‘Koninklijk’ dat bedrijven als Verkade, Ahold en Auping bijvoorbeeld hebben.

Veroorzaak geen verwarring. Er kan verwarring ontstaan als uw naam veel lijkt op een al bestaande naam. De mate van mogelijke verwarring hangt dan mede af van:

  • de soort activiteit (Jan Jans Verhuizingen en Bakker Jan Jans);
  • de locatie (Bakker Jan Jans – Groningen en Jan Jans Bakkerij Middelburg).

Tip. Elke al bestaande naam kunt u terugvinden in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Medewerkers kunnen u ook persoonlijk helpen; u moet dan wel eerst online een afspraak maken.

Wel/geen tekens. Volgens de website van de KvK zijn @ & + toegestaan en mogen () ? ! * # / niet in uw bedrijfsnaam voorkomen. Er zijn echter uitzonderingen. Wilt u zo’n teken in uw naam, check dit dan eerst bij de KvK en realiseer u dat dit niet altijd handig is (denk aan bijvoorbeeld uw website-adres).

Uw rechtsvorm in de naam? U mag alleen bijvoorbeeld stichting, bv of nv in uw bedrijfsnaam (handelsnaam) opnemen als het ook echt een stichting, bv of nv betreft. Let op. Heeft uw een bv of een nv en wijkt u handelsnaam af van de statutaire naam (de naam in de oprichtingsakte), dan moet u naast de handelsnaam ook de statutaire naam in uw officiële bedrijfscorrespondentie vermelden.

De bedrijfsnaam als merknaam

Het kan zijn dat Jan Jans zijn naam als merknaam heeft gedeponeerd. Ook dan moet u alert zijn, want deze naam is dan beschermd. U kunt dit checken in het merkenregister.

Uw bedrijfsnaam commercieel gezien?

Als u een naam kiest die zo dicht mogelijk te-gen uw activiteit aan licht, hoeft u uw naam ook minder uit te leggen. Jan Jans Verhuizingen zegt meteen waar het over gaat. Als u voor een verzonnen naam kiest zoals ‘Zalando’ dan moet u nogal wat inspanningen doen (geld investeren) om uw doelgroep uit te leggen wie u bent en wat u doet.

Uw domeinnaam

Heeft u een bedrijfsnaam gekozen, check dan voordat u de naam bij de KvK registreert of de domeinnaam nog vrij is. Dat kan bij de SIDN. Er zijn partijen actief die de domeinnaam van elke nieuwe handelsnaam registreren; en die mag u dan voor veel geld overnemen …

Voor uw bedrijfswebsite zult u al snel uw bedrijfsnaam als domeinnaam willen. Maar het kan ook een merk/productnaam, of een beschrijvende naam. Bijvoorbeeld keukenleverancier Koppens-Keukens heeft ook een kookstudio De pollepel. Hij kan dan achtereenvolgens de domeinnamen koppens.nl – koppenskeukens.nl – de­pollepel.nl – lekkerkoken.nl kiezen.

Tip 1. Hoe makkelijker uw domeinnaam is te onthouden, hoe beter.

Tip 2. Hoe beter uw domeinnaam overeenkomt met de inhoud van de website, hoe beter u bij de zoekmachines scoort.

Een bedrijfsnaam die past bij uw bedrijfsactiviteit hoeft u minder uit te leggen dan een verzonnen naam en dat bespaart u geld. De KvK helpt u met de regels, maar check voor uw potentiële naam eerst of de domeinnaam vrij is.

Related posts